Μην υποτιμάτε τον κίνδυνο από το διαβήτη: είναι η τρίτη αιτία θανάτου

1885

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαβήτης ευθύνεται για πολύ περισσότερους θανάτους από όσους αναγράφονται στα πιστοποιητικά θανάτου και μάλιστα είναι η τρίτη κορυφαία αιτία θανάτου.

Ειδικότερα, περίπου 12% των θανάτων σε άτομα ηλικίας από 30 έως 84 ετών από το 1977 έως το 2011 αποδόθηκαν στο διαβήτη, σε μια έρευνα που έγινε από το National Health Interview Survey (NHIS) και το National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των ΗΠΑ. Όμως σε αυτό το χρονικό διάστημα, μόνο το 3% των πιστοποιητικών θανάτου ανέφεραν το διαβήτη ως την κύρια αιτία θανάτου.  Τα αποτελέσματα αυτά της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 25 Ιανουαρίου στο PLOS ONE.

Αυτά τα αποτελέσματα ανεβάζουν το διαβήτη στην 3η θέση στις κορυφαίες αιτίες θανάτου, μετά τα καρδιακά νοσήματα και τα καοήθη νεοπλάσματα και πιο πάνω στην κατάταξη από τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το συμπέρασμα είναι ότι ο διαβήτης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και γίνεται επιτακτική η ανάγκη της πρόληψης του διαβήτη αλλά και της βέλτιστης φροντίδας όσων πάσχουν ήδη από τη νόσο.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές του 2010 ο διαβήτης ήταν η 7η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και αναφερόταν ως αιτία θανάτου στο 2.8% των πιστοποιητικών. Όμως, τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν μόνο την υποκείμενη αιτία θανάτου (π.χ. έμφραγμα) και υποεκτιμούν το διαβήτη ως αιτία ιδίως στις περιπτώσεις που ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος συνυπάρχουν, όπως συμβαίνει συχνά. Έτσι, για παράδειγμα,  όταν ένας διαβητικός πεθαίνει από έμφραγμα, αυτό αναγράφεται ως η αιτία θανάτου, παρ’ ότι το έμφραγμα προκλήθηκε από τον διαβήτη.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι οι θάνατοι που αποδίδονται σε διαβήτη ήταν περισσότεροι στα παχύσαρκα άτομα: 19.4%. Φαίνεται λοιπόν ότι ο διαβήτης και η παχυσαρκία μειώνουν δραστικά το προσδόκιμο επιβίωσης και είναι δυο πεδία στα οποία πολλά μπορεί να γίνουν όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Stokes , S. Preston. Deaths Attributable to Diabetes in the United States: Comparison of Data Sources and Estimation Approaches. Published: January 25, 2017 http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0170219