Ηλεκτρονικό τσιγάρο

2051

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που παράγουν αέριο θερμαίνοντας ένα υγρό που περιέχει ένα διαλύτη, ένα ή περισσότερα αρώματα και νικοτίνη (η τελευταία μπορεί και να απουσιάζει). Κάθε συσκευή περιλαμβάνει τη μπαταρία, μια δεξαμενή που περιέχει το υγρό και ένα θάλαμο εξάτμισης των υγρών.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια. Οι χρήστες του δεν είναι μόνο πρώην ή νυν καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά και άνθρωποι που δεν κάπνισαν τσιγάρο ποτέ στη ζωή τους, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει σημαντική αύξηση σε νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα δεδομένα για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αποτελεσματικό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν ελάχιστες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα έρευνας είναι αντιφατικά. Είναι σίγουρο ότι η χρήση του έχει κάποιες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και μερικές μελέτες δηλώνουν ότι αυτές οι επιδράσεις είναι λιγότερο βλαβερές από αυτές του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων οι γνώσεις μας σε αυτό το πεδίο παραμένουν περιορισμένες.

Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία για την ασφάλεια της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Φαίνεται πάντως ότι είναι λιγότερο επιβλαβές από το κανονικό τσιγάρο αν και καλύτερα είναι να αποφεύγεται η χρήση και των δυο. Η ανησυχητικά αυξανόμενη χρήση του από εφήβους και νέους ενήλικες μπορεί να προωθεί τη χρήση της νικοτίνης, η οποία είναι εθιστική ουσία, σε άτομα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν καπνιστές.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το άρθρο ανασκόπησης

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1502466?query=featured_home