Η επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά

2078

Ένα με δυο ποτά την ημέρα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά για την καρδιά. Υπάρχουν περίπου 100 μελέτες μεγάλων πληθυσμών που ενισχύουν αυτή τη θεωρία. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νόσημα της καρδιάς.

Το κλειδί είναι η μέτρια χρήση. Το αλκοόλ μπορεί να είναι είτε ωφέλιμο είτε επιβλαβές για τον οργανισμό. Το υπερβολικό ποτό μπορεί να οδηγήσει σε ηπατοπάθεια και σε προβλήματα ψυχισμού και συμπεριφοράς. Σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Heart Association στη Νέα Ορλεάνη, φαίνεται ότι το αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει την καρδιά μέσω αύξησης της καλής χοληστερόλης.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 80.000 υγιείς Κινέζοι οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τις συνήθειές τους σε αλκοολούχα ποτά και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της HDL (καλής) χοληστερίνης, αλλά και ηπατολογικών εξετάσεων και δεικτών φλεγμονής.

Αυτοί που ανέφεραν μέτρια χρήση αλκοόλ, δηλαδή ένα ποτό για τις γυναίκες και δυο για τους άνδρες, είχαν τη μικρότερη πτώση της HDL χοληστερίνης, σε αντίθεση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου και αυτούς που ξεπερνούσαν τη μέτρια χρήση που προαναφέρθηκε. Με την αύξηση της ηλικίας η HDL χοληστερίνη τείνει να μειώνεται, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν μέτρια χρήση αλκοόλ επιβραδύνουν αυτή τη μείωση.

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες στις οποίες φάνηκε ότι τα άτομα που κάνουν μέτρια χρήση αλκοόλ έχουν ψηλότερα επίπεδα HDL από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου. Η HDL είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία διότι μπορεί να καθαρίζει την υπερβολική LDL από τις αρτηρίες και έτσι να αποφεύγονται οι αθηρωματικές πλάκες από τις οποίες προέρχονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Στην πραγματικότητα, από την έρευνα φαίνεται ότι ένα με δυο ποτά μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο το ίδιο με τη μείωση του βάρους κατά 14 κιλά μέσω δίαιτας και άσκησης.

ΑA Park. The Truth About What Alcohol Does to Your Heart. TIME