Η λιραγλουτίδη μείωσε σημαντικά τα καρδιαγγειακά επεισόδια σε άτομα με διαβήτη

2240

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ). Η ρύθμιση του σακχάρου είναι γνωστό ότι μειώνει τις μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη (τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθεια) ενώ η επίδρασή της στις μακροαγγειακές επιπλοκές, δηλαδή τα καρδιαγγειακά επεισόδια, είναι μικρότερη. Εξάλλου, υπάρχουν και φόβοι ότι ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη ενδέχεται να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πρόσφατα υπήρχαν ευχάριστες εξελίξεις σε αυτό το θέμα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διεθνούς μελέτης LEADER (Liraglutide Effect and Action in Diabetes: Evaluation of Cardiovascular Outcome Results—A Long Term Evaluation). Η λιραγλουτίδη είναι αντιδιαβητικό φάρμακο, χορηγείται με υποδόρια ένεση 1 φορά την ημέρα και ανήκει στην κατηγορία των αναλόγων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου. Μειώνει αποτελεσματικά τη γλυκόζη στο αίμα ενώ ταυτόχρονα μειώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση και το βάρος. Η μελέτη LEADER παρακολούθησε επί 5 χρόνια 9340 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έγινε σύγκριση της λιραγλουτίδης με τη συνήθη θεραπεία. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου (θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο).

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, η λιραγλουτίδη μείωσε σημαντικά τα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και την καρδιαγγειακή και τη συνολική θνητότητα. Δεν υπήρχαν αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου κάτι που είχε διαπιστωθεί και στις προηγούμενες μελέτες με τη λιραγλουτίδη.

Η λιραγλουτίδη είναι το τρίτο αντιδιαβητικό φάρμακο που δείχνει όφελος στο καρδιαγγειακό σύστημα και ο πρώτος εκπρόσωπος των αναλόγων του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου (GLP-1 ανάλογα). Πρόσφατα ανακοινώθηκαν παρόμοια ευχάριστα αποτελέσματα και με ένα άλλο εκπρόσωπο αυτής της κατηγορίας, τη σεμαγλουτίδη με τη μελέτη SUSTAIN 6 (βλέπε σχετικό άρθρο). Αντίθετα, η λισιξενατίδη, που και αυτή ανήκει στην ίδια κατηγορία, δεν έδειξε καρδιαγγειακό όφελος (μελέτη ELIXA). Η εμπαγλιφλοζίνη, αναστολέας των συμμεταφορέων νατρίου – γλυκόζης (SGLT2 αναστολέας), έχει δείξει και αυτή μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε διαβητικά άτομα με τη μελέτη EMPA­REG (Empagliflozin Cardiovascular Outcome Event Trial in Type 2 Diabetes Mellitus Patients) ενώ παλιότερα και η πιογλιταζόνη με τη μελέτη PROactive(Prospective Pioglitazone Clinical Trial in Macrovascular Events).

Βιβλιογραφία:

Marso SP, Daniels GH, Brown-Frandsen K, et al; LEADER Steering Committee on behalf of the LEADER Trial Investigators. Liraglutide and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes. N Engl J Med 2016; 375:311-322

( http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1603827 )