Νέες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Δυσλιπιδαιμία

5147

Οι νέες οδηγίες ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Ρώμη και δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά EuropeanHeartJournal ( http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2016/08/26/eurheartj.ehw272 ) και Atherosclerosis( http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(16)31267-9/abstract ). Για την έκδοση των Οδηγιών συνεργάστηκαν η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον υπολογισμό του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου σε κάθε ασθενή και με βάση αυτόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις θεραπείας. Για τον υπολογισμό του κινδύνου στην Ευρώπη προτείνεται η χρήση του δείκτη SCORE. Ένα άτομο με δείκτη SCORE μεγαλύτερο ή ίσο του 10% έχει πιθανότητα 10% θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο στα επόμενα 10 χρόνια.

Στις νέες οδηγίες ορίζονται 4 κατηγορίες καρδιαγγειακού κινδύνου:

1.Πολύ μεγάλου κινδύνου: Ασθενείς με εγκατεστημένο καρδιαγγειακό νόσημα ή με σαφείς βλάβες στις απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή αγγειογραφία). Επίσης ασθενείς με διαβήτη με ταυτόχρονη βλάβη οργάνου στόχου (π.χ. πρωτεϊνουρία) ή συνύπαρξη ενός ακόμη παράγοντα κινδύνου. Ασθενείς με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο και άτομα με δείκτη SCORE 10% ή μεγαλύτερο.

2.Μεγάλου κινδύνου: Ασθενείς με σοβαρά αυξημένους παράγοντες κινδύνου, όπως οι οικογενείς δυσλιπιδαιμίες, η σοβαρή υπέρταση, ο διαβήτης χωρίς βλάβη οργάνου στόχου ή άλλους παράγοντες κινδύνου, η μέτριας βαρύτητας χρόνια νεφρική νόσος ή άτομα με δείκτη SCORE μεταξύ 5% και 10%.

3.Μέτριου κινδύνου: Άτομα με SCORE μεταξύ 1% και 5%. Πρόκειται για τη μεγάλη πλειονότητα των ασυμπτωματικών φαινομενικά υγιών ατόμων του πληθυσμού.

4.Μικρού κινδύνου: Άτομα με SCORE κάτω του 1%.

Ο κύριος στόχος και αυτών των οδηγιών είναι η μείωση της LDL (LowDensityLipoprotein) χοληστερόλης. Ο στόχος διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου.

Άτομα πολύ μεγάλου κινδύνου: LDL ­χοληστερόλη <70 mg/dL (1.8 mmol/L) ή μείωση τουλάχιστον 50% αν ο ασθενής έχει αρχική τιμή LDL 70­-135 mg/dL (1.8­-3.5 mmol/L).

Άτομα μεγάλου κινδύνου: Ο στόχος της LDL είναι < 100 mg/dL (< 2.6 mmol/L) ή μια μείωση τουλάχιστον 50% αν η αρχική τιμή LDL είναι 100­-200 mg/dL(2.6­-5.2 mmol/L).

Άτομα μέτριου ή μικρού κινδύνου: LDL στόχος <115 mg/dL (<3 mmol/L).

Για την επίτευξη αυτών των στόχων υπάρχουν κατ’ αρχήν υγιεινοδιαιτητικές συστάσεις που καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις οδηγίες.

Εάν τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα δεν επαρκούν, τότε συνιστάται έναρξη φαρμακοθεραπείας με χορήγηση στατίνης. Στις λίγες περιπτώσεις που η στατίνη δεν είναι ανεκτή τότε συνιστάται αντικατάστασή της με εζετιμίμπη ή δεσμευτικό των χολικών οξέων.

Εάν με τη χορήγηση στατίνης στη μέγιστη δόση δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της LDL τότε συνιστάται χορήγηση συνδυασμού στατίνης με εζετιμίμπη.

Σε άτομα πολύ μεγάλου κινδύνου, στα οποία δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της LDL παρά τη χορήγηση συνδυασμού μέγιστης δόσης στατίνης με εζετιμίμπη ή που έχουν δυσανεξία στη στατίνη, μπορεί να χορηγηθεί η νέα κατηγορία υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, οι αναστολείς PCSK9 [proprotein convertase subtilisin/kexin] type 9.

Στο 72 σελίδων κείμενο υπάρχουν ακόμη οδηγίες για τον εργαστηριακό έλεγχο, περιγραφή αναλυτικά όλων των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερτριγλυκεριδαιμίας, αντιμετώπιση των οικογενών δυσλιπιδαιμιών, κ.ά.

Μπορείτε να διαβάσετε τις νέες οδηγίες εδώ, όπου υπάρχει και slideset παρουσίασης.

https://www.eas-society.org/?page=dyslipidemia_guide