Ο συνδυασμός GLP-1 αγωνιστή με αναστολέα SGLT2 στο διαβήτη: αποτελέσματα της μελέτης DURATION 8

2588
Diabetes Objects

Η εξενατίδη είναι GLP-1 (γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο) αγωνιστής που χορηγείται με υποδόρια ένεση μια φορά την εβδομάδα και προκαλεί γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης, αναστολή της έκκρισης γλυκαγόνης και μέιωση της όρεξης ενώ η δαπαγλιφλοζίνη είναι αναστολέας των συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης που χορηγείται με τη μορφή δισκίου από το στόμα και προκαλεί μείωση της επαναρρόφησης γλυκόζης από τα ούρα. Και τα δυο φάρμακα μειώνουν τη γλυκόζη αίματος ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το βάρος σώματος και την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός των 2 αυτών κατηγοριών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων διότι υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η μονοθεραπεία με φάρμακα που ανήκουν σε αυτές ήταν καρδιοπροστατευτική (εμπαγλιφλοζίνη στη μελέτη EMPA-REG, λιραγλουτίδη στη LEADER και σεμαγλουτίδη στη SUSTAIN 6).

Ο συνδυασμός των 2 φαρμάκων μείωσε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 2%, μια μείωση που είναι μεγαλύτερη από όσο μπορεί τα κάθε ένα από μόνο του (1.4 – 1.6%). Ο συνδυασμός ήταν ασφαλής και δεν προκάλεσε υπογλυκαιμίες.

Η μείωση του βάρους με το συνδυασμό ήταν 3.4 kg ενώ με τη δαπαγλιφλοζίνη ήταν 2.2 kg και με την εξενατίδη 1.5 kg. Η συστολική πίεση μειώθηκε κατά 4.2 mmHg με το συνδυασμό έναντι 1.3 mmHg με την εξενατίδη και 1.8 mmHg με τη δαπαγλιφλοζίνη.

Μπορείτε να διαβάσετε τη δημοσίευση της μελέτης εδώ

http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2816%2930267-4/fulltext

και να παρακολουθήσετε σε βίντεο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στο EASD εδώ

http://www.easdvirtualmeeting.org/resources/duration-8-study-dapagliflozin-and-exenatide-qw-combination