Σταμάτης Ευσταθίου

efstathiou-photo

Παθολόγος

Ο Σταμάτης Ευσταθίου γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1988 από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και το 1994 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Παθολογίας στην Γ΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξειδικεύτηκε στην υπέρταση κάτω από την επίβλεψη των Καθηγητών κ. Στεργίου και κ. Αχείμαστου επί μια πενταετία ως συνεργάτης του Κέντρου Υπέρτασης του Νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την επίδραση του γενετικού προφίλ στην αποτελεσματικότητα της αντιϋπερτασικής θεραπείας.

Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην επικοινωνία της Ιατρικής από το Open University της Μ. Βρετανίας. Μετεκπαιδεύτηκε στη μεθοδολογία της έρευνας, το σχεδιασμό κλινικών μελετών και τη στατιστική ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων (Department of Biostatistics, Harvard School of Public Health), καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδους διαβήτη στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων PACE και FORWARD, αντίστοιχα.

Έχει συμμετάσχει σε 5 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες (VALUE, ONTARGET, NAVIGATOR, PUB, DYSIS) και σε 120 περίπου ερευνητικές δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν περίπου 1000 αναφορές σε επιστημονικές εργασίες του στη διεθνή βιβλιογραφία.

Τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Alberto Ferrari» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης για ερευνητική εργασία με αντικείμενο την πρόβλεψη της ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου στους εφήβους (μελέτη PREMA) και το 2014 με το βραβείο «Population Science Award» της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης για ερευνητική εργασία με αντικείμενο την πρόβλεψη της ανάπτυξης υπέρτασης σε νέους ενηλίκους (μελέτη YOUTH).

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, κριτής ιατρικών εργασιών σε 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικός σύμβουλος πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών (Novartis, Pfizer, Merck Sharp & Dohme, Bristol Myers Squibb, Astra Zeneca, Sanofi-Aventis).

Ως εκπαιδευτής/ομιλητής έχει πάρει μέρος με διαλέξεις και θεματικές εισηγήσεις σε 100 περίπου επιστημονικές συναντήσεις, σεμινάρια και συνέδρια. Από το 2004 εργάζεται ως ιδιώτης παθολόγος και ως Επιμελητής Α΄ στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων της κλινικής «Υγείας Μέλαθρον» του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας με κλινικά και ερευνητικά αντικείμενα την υπέρταση, τη δυσλιπιδαιμία, το σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και τη διακοπή του καπνίσματος.
Διεύθυνση: Φειδίου 19, Χολαργός, 155 62, Αθήνα Επικοινωνία: 6949071537, 2106529298, fax: 2103349158, email: stamatise@gmail.com