Το ένα τέταρτο των ατόμων με υπέρταση δεν παίρνει σωστά τα φάρμακά του

2150

Περίπου το 70% των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν υπέρταση. Η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ).

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα κάτω του 140/90 mmHg μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η θεραπεία είναι μη φαρμακευτική, με τροποποίηση του τρόπου ζωής (διατροφή, άσκηση, μείωση αλατιού, μείωση αλκοόλ, μείωση βάρους, διακοπή καπνίσματος) και φαρμακευτική με την επιλογή των κατάλληλων αντιυπερτασικών φαρμάκων. Παρόλα αυτά, μόνο το 50% των ατόμων με υπέρταση έχουν ρυθμισμένη την πίεσή τους.

Πάνω από το 25% των ατόμων με υπέρταση που παίρνουν αντιυπερτασική θεραπεία δεν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους σύμφωνα με δημοσίευση του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα στοιχεία 18.5 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην εβδομαδιαία αναφορά νοσηρότητας και θνητότητας (Morbidity and Mortality Weekly Report).

Το 26.3% δηλαδή 4.9 εκατομμύρια άτομα ήταν μη πειθαρχημένα στη θεραπεία τους ή έπαιρναν τα φάρμακά τους λιγότερο από 80% των ημερών που θα έπρεπε. Όσον αφορά τις ομάδες αντιυπερτασικών φαρμάκων χειρότερη συμμόρφωση υπήρχε για τα διουρητικά (28.9%) και καλύτερη για τους ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης 16.9%.

Περισσότερες λεπτομέρειες βρείτε εδώ.

http://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6536e1.htm