Όσο λιγότερο αλάτι, τόσο λιγότεροι θάνατοι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση

1867

Τα άτομα που τρώνε όσο δυνατό λιγότερο αλάτι έχουν τη μικρότερη θνητότητα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ανάλυση 2 μελετών διάρκειας άνω των 20 ετών.

Αυτό το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο διχογνωμίας στην επιστημονική κοινότητα από χρόνια. Όλοι συμφωνούν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού είναι επιβλαβής. Για το πόσο χαμηλά όμως πρέπει να πάμε το αλάτι στη διατροφή μας δεν υπάρχει ομοφωνία. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η μεγάλη μείωση αλατιού αυξάνει τη θνητότητα και άλλες ότι τη μειώνει.

Στη συγκεκριμένη μελέτη για κάθε 1 γραμμάριο αλατιού παραπάνω την ημέρα (μισό κουταλάκι του γλυκού) ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξανόταν κατά 12%. Δεν υπήρχε κάποιο όριο λήψης αλατιού κάτω από το οποίο η θνητότητα αυξανόταν.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν κατανάλωση αλατιού κάτω των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα, πολύ πιο κάτω από αυτό που συνηθίζει ο μέσος άνθρωπος στην καθημερινή διατροφή του.

Βιβλιογραφία

Cook NR, Appel LJ, Whelton PK. Sodium intake and all­cause mortality over 20 years in the Trials of Hypertension Prevention. J Am Coll Cardiol 2016; 68:1609­1617

( http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=2557459 )